Historia

Lounger historia


Utomhuslounger bär på en rik historia. De designades för över 150 år sedan och de viktorianska sittplatserna skapades för att ge skydd mot vind och sol samtidigt som man njöt av att sitta utomhus.


Mygind Design Scandinavia har vidareutvecklat komfort, kvalitet och funktionalitet hos dessa historiska möbler och därmed skapat den skräddarsydda kollektionen kallad "The Garden Haven Lounger".

På stranden i Danmark 1895

Garden Lounger - Commodore 3 sits.

Ännu längre tillbaka i tiden...


Så tidigt som på 1400- och 1500-talet användes takförsedda korgstolar för inomhusbruk som skyddade mot drag.


På bilden ser vi ett exempel i målningen “Som de äldre sjunga, så skrika de unga.” av Jacob Jordaens (1638).  En takförsedd korgstol (längst till höger) som ger komfort och skydd mot drag inomhus.


Porters stolar har sitt ursprung i 1500-talets Frankrike där de ofta var gjorda av sockerrör eller rotting och var kända som "guérites" (franska för "vaktpost") med hög rygg och sidor. Stolarna användes ofta som sittplatser i korridorer eller entréer för att skydda mot kalldrag.

Jacob Jordaens “Som de äldre sjunga, så skrika de unga.” 1638

Under senare hälften av 1600-talet flyttades "Porters stolar" ut i trädgården där de gav fina damer och herrar från överklassen en sittplats skyddad från både stark sol och kalla vindar.


Därefter ser vi en förflyttning av "Porters korgstolar" ut till stränderna vid Nordsjökusten i Danmark och norra Tyskland.


När vi når 1864 har de vuxit i popularitet och förekommer i stort antal på populära "Beach Resorts" över hela Europa.  Inte längre känd som "Porters stol"..."strandlstolen" har utvecklats.

En strandstol  figurerar i den klassiska romantiska komedin "I hetaste laget" (Some Like It Hot) från 1959 med Tony Curtis, Marilyn Monroe och Jack Lemmon i huvudrollerna.